Packraft-info

mistä on kyse?

Packraft eli reppulautta tuo täysin uuden ulottuvuuden retkeilyyn. Rinkan päällä tai repussa kulkeva, kevyt “ilmatäytteinen kanootti” antaa sinulle mahdollisuuden kokea upeita hetkiä luonnossa – aivan uudesta näkökulmasta. Käyttövaihtoehdoille vain mielikuvitus on rajana! Sen avulla löydät vaelluksille uudet reittimahdollisuudet, suunnittelet kalastus- ja metsästysreissut saavuttamattomiin kohteisiin tai vaikka työpäivän päätteeksi suuntaat lähimpään vesistöön karkuun melua ja melskettä.

Packraftin täyttää nopeasti täyttöpussin tai kätevän Flextailgear Max Pump-retkipumpun avulla lähes täyteen saakka, mutta lisäksi tarvitset aina muutaman vankan puhalluksen viimeistelyä varten. Katso alla olevat esimerkkivideot täyttämisvaihtoehdoista!

Reppulauttojen vahvuutena on myös vakaus sekä suuret kantavuudet. Näin ollen melojan mukana kulkee niin rinkka, koira tai vaikka fatbike. Edustamamme MRS-packraftit on kehitetty nimenomaan pitkäaikaisiksi retkikumppaneiksi ja kestämään melontaa missä vain: merellä, järvellä sekä koskien kuohuissa!

MRS - Micro Rafting System

MRS:n tehdas sijoittuu keskelle Kiinaa, Cheng Dun kaupunkiin. Packrafteja on valmistettu täällä vuodesta 2007 lähtien. Valmistaminen on vaatinut pitkää kehitystyötä ja hyvin laajaa verkostoa eri osaamisalueilta. Huomion arvoista on, että jokainen packraft tehdään tarkasti käsityönä, edelleen. MRS on myös omistautunut tuotteiden jatkuvaan suunnitteluun, korkealaatuisimpien materiaalien kehittämistä unohtamatta. MRS:llä onkin varsin iso kasa patentteja omista ainutlaatuisista ratkaisuistaan. Alusta lähtien MRS on korostanut korkeaa laatua ja tiukkaa laadunvalvontaprosessia. Tehdas on myös tiiviissä yhteistyössä meidän kumppaneiden kanssa jatkuvan tuotekehityksen saralla.

MRS-tehdas valmistaa ainoastaan MRS-merkkisiä packrafteja, joiden ainoa virallinen maahantuoja Suomessa on Melomo Oy. Tuomme tuotteet tehtaalta suoraan Suomeen ilman välikäsiä. Kaikilla packrafteillamme on valmistajan myöntämä 3 vuoden takuu ja me hoidamme mahdolliset reklamaatiokäsittelyt, asiakkaan puolesta, aina suoraan yhteydessä tehtaaseen. Harrastajina me Melomolla olemme aina arvostaneet korkeaa laatua ja luotettavuutta, ja näistä arvoista tulemme tinkimättömästi jatkossakin pitämään kiinni. Melomo itse myös aktiivisesti kehittää packrafteja, niiden ominaisuuksia sekä packraftien oheistuotteita yhdessä MRS:n kanssa. Viimeisin markkinoille tuotu oma kehitysprojektimme oli MRS Viking Self Bailer (2020) ja nyt on vireillä ainakin pari uutta hanketta.

Packraft on siis ilmalla täytettävä, hyvin kestävästä materiaalista valmistettu helposti liikuteltava kajakin kaltainen lautta. Painoa näillä on mallista riippuen vain n. 3-5 kg. Jokaisessa mallissa laadun takaa tarkkaan valmistetut yksityiskohdat sekä erittäin vahvat, käsin ommellut + kuumasaumatut liitokset. Kaikkiin malleihin kuuluu automaattisesti mukaan myös puhallettava istuin ja selkänoja sekä useat kiinnityslenkit.

Keveydestään ja uskomattomasta liikuteltavuudestaan huolimatta packraftin kantavuus on mallista riippuen jopa 150-329 kg, kts. mallien erot kokotaulukosta. Kuinka kiikkerä tämmöinen reppulautta on? Itseasiassa, matala painopiste ja tukevat ponttoonit tekevät packrafteista perinteistä kajakkia vakaamman, jolloin aikaisempaa melontakokemusta omaamattoman liikkujan ei tarvitse pelätä kaatumista. Eskimokäännös packraftilla on toki mahdollista, mutta kuten kaataminen, myös ylös tulo vaatii hieman työtä ja harjoittelua.

Edustamamme aidot ja alkuperäiset MRS-packraftit tarjoavat monipuolisen ja erittäin korkealaatuisen malliston vaivattomaan vesillä liikkumiseen. Mallistosta löytyy sopivimmat ratkaisut niin retkeilijöiden kuin ammattilaistenkin käyttöön:

Microraftia voi pitää packraftien klassikkomallina, kun taas Alligator 2S Pro ja Viking Self Bailer soveltuvat vielä paremmin koskenlaskuun. Microraft Extra Long on bikerafting harrastukseen sopivin malli, ja Nomad S1 D profiloituu nopeaksi, tasaisen veden kulkupeliksi. Tulo ja Ponto ovat laivaston kompakteimmat ja sopivat erityisesti keveyttä arvostavalle seikkailijalle.

Kahden hengen packraftit Adventure X2 ja Barracuda R2 soveltuvat parhaiten still water -melontaan, joskin molemmat ovat osaavissa käsissä myös mainioita koskilauttoja. Kaksikoita voi toki käyttää myös yksinkin yhdistäen esim. metsästys- tai kalastusharrastukseen.

Malleja on siis moneen tarpeeseen! Packraft on täydellinen kumppani vaelluksille, metsästys- ja kalastusreissuille sekä liikkuvalle kaupunkilaiselle. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kevyt, pieneen kokoon menevä väline, jonka avulla retkesi saavat täysin uuden ulottuvuuden.

Täyden käyttömukavuuden saavuttamiseksi täytä packraftisi kunnolla ja huolellisesti. Packraft ei saa jäädä pehmeäksi vaan se on parhaimmillaan pinkeänä. Viimeistelypuhallukset voivat aluksi tuntua haastavilta, mutta keuhkot kyllä harjaantuvat toistojen myötä. Jos vesi on kylmää, anna packraftisi olla vedessä hetkisen ja tee loput puhallukset juuri ennen melontaa. Suorassa auringon paisteessa esim. tauoilla, muista päästää hieman ilmaa pihalle niin packraftista kuin penkistä ja selkänojastakin!

Aukkopeite on verraton varuste varsinkin virtaavassa vedessä liikuttaessa, ja sellainen kuuluukin vakiona useimpiin packraft-malleihin. Aukkopeitteen tarkoitus on pitää meloja kuivana, kun kosken kuohut pyrkivät syliin tai vettä sataa taivaan täydeltä. Se ei kuitenkaan ei ole sataprosenttinen suoja kaikkea vettä vastaan, mutta pitää normaalit roiskeet ja sateen hyvin tehokkaasti poissa. Jos suurempi määrä vettä päätyy jatkuvasti päivän aikana vetoketjun päälle, voi vetoketjut + tarrasaumat päästää vettä läpi. Aukkopeitteitä on mallistossamme kahdenlaisia: vankempi eritoten koskenlaskuun soveltuva skirt-mallinen peite sekä yleishyödyllinen tarra-vetoketju-yhdistelmä.

Kun peitettä ei tarvita, se on kätevä rullata lautan jalkopäähän, johon se myös kiinnittyy kätevästi tarraremmeillä. Sieltä se myös sujahtaa kätevästi melojan suojaksi, heti kun sille on taas tarvetta. Hätätilanteita varten aukkopeitteessä on myös ns. ”kauhukahva” – josta peitteen saa yhdellä kiskaisulla rivakasti auki ja näin meloja turvallisesti pois lautasta. Esimerkiksi Microraft Hybrid deck ja Alligator 2S-malleissa aukkopeite on kiinteä, ja vain melojan päälle puettava skirt on irrotettavissa. Toki lämpimillä keleillä ko. skirtin eli hameen voi jättää laittamatta ja melastakin vesi tippuu lähinnä vain kannelle.

Internal Storage System (ISS)

Tavallisesti tavarankuljetus packraftilla hoituu pakkaamalla reput ja muut varusteet joko keulan tai perän päälle ja/tai jalkatilaan. Keulaan sidottu rinkka onkin jo melkein kuin packrafting -tavaramerkki. Kuitenkin ISS eli sisäinen säilytysjärjestelmä mahdollistaa tavaroiden säilyttämisen ja kuljettamisen ponttoonien sisällä. Tämä on etenkin järkevää, kun tehdään pidempiä usean yön kestäviä melontaretkiä, jolloin varusteita ja muonaa on enemmän. Ponttoonien sisään kannattaakin säilöä kaikki ne tavarat, joita päivän aikana melottaessa ei tarvita: esim. muona + leiriytymisvarusteet.

Kaikissa MRS-packrafteissa käytetään korkealaatuisia TIZIP® Superseal-vetoketjuja. Tämän täysin vesi- ja ilmatiiviin vetoketjun kautta pääset asentamaan tavarat ponttoonien sisään (mukana tulevien) pitkänmuotoisien kuivapussien avulla. Homman nerokkuus piilee siinä, että ennen lautan sisään kätkemistä tavarat pakataan näihin vesi- ja ilmatiiviisiin pusseihin, suljetaan ja puhalletaan täyteen. Pussit ovat täytettyinä aavistuksen pienempiä kuin ponttoonin sisämitta, joten ne toimivat myös ponttoonien vahvikkeena. Tällöin lautta myös käyttäytyy enemmän perinteisen, kovan kanootin lailla. Myös packraftin painopiste siirtyy alemmaksi. Tämä on kovaa valuuttaa erityisesti koskissa melottaessa.

ISS-järjestelmät ovat erittäin suosittuja ja järjestelmän saakin lisävarusteena lähes kaikkiin packrafteihimme. Osassa malleista ISS on jopa vakiovarusteena. Huom. Nomad S1 D-malliin on saatavilla vain ISS2-järjestelmä: kaksi TIZIP-vetoketjua lautan keskiosassa.

Kuten arvata saattaa, ISS-järjestelmässä on myös omat huomioon otettavat seikkansa. Tavaroita ei saa otettua kuivapusseista lautan ollessa vesillä, sillä vetoketjun avaaminen päästää samalla koko paketista ilmat pihalle. Snickersit, kamerat ja muut vesillä oleelliset hyödykkeet onkin syytä pitää joko erillisessä repussa tai suositussa MRS Bow Bagissa. Vetoketjun vahinkoaukeamisesta tai paineen kestosta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä vetoketjun avaaminen vaatii huomattavasti enemmän voimaa, kuin minkään normaalin vetskarin auki repäisy. Samoja korkealaatuisia TiZip®-vetoketjuja käytetään ulkoiluvälineiden lisäksi esim. sukellus- kuiva- ja pelastautumispuvuissa sekä kemikaalin- ja kaasunkestävissä asuissa.

MRS:n käyttämä TiZip® Superseal on todella hyvin suojattu lian aiheuttamia toimintahäiriöitä vastaan. Se vaatii kuitenkin normaalia vetoketjua huolellisempaa huoltoa pysyäkseen toimintavarmana. Tarpeetonta kontaktia hiekan kanssa on syytä välttää, ja vetskaria on muutenkin järkevää huuhdella hieman vedellä ennen avaamista. Vaikka vetoketjun lukko on kontaktiton eikä se kuluta ketjun kiinnitystä tai tiivisteosia, valmistaja suosittelee lukon rasvaamista aina sillöin tällöin parhaan mahdollisen toiminnan takaamiseksi.

TiZip® Superseal tekniset tiedot valmistajan sivuilta!

Materiaali-info

”Eihän tuollaisella kumiveneellä uskalla ainakaan koskeen lähteä”

Korjataan tämä käsitys heti alussa – kyllä uskaltaa! Olemme useamman vuoden ajan käyttäneet (ja siten testanneet) kaikkia myymiämme malleja hyvin erilaisissa olosuhteissa – meren aalloissa, koskien kuohuissa ja pakkaskeleissäkin. Packraftimme ovat olleet myös mm. kilpailukäytössä ja ammattilaisten työvälineinä. Lautan puhkeaminen tai vaurioituminen normaalikäytössä on todella epätodennäköistä. Toki kuitenkin paikkauslaput (poislukien liima) tulevat jokaisen lautan mukana ja lisäksi valikoimistamme löytyy pikapaikkaussarja, joka on hyvä pitää retkillä varalta repussa. Valmistajan mukaan, ja meidän useiden vuosien kokemukseen viitaten, packraftin rikkominen vaatii joko hyvin epäonnistunutta koskilinjavalintaa, uistimen napakkaa & huonotuurista osumaa tai erittäin kovakouraista väärinkäyttöä. Jos vahinko näin ollen pääsisi käymään, prosessi menee helpommin kuin polkupyörän kumin paikkaus.

Kaikki MRS-packraftit on kehitetty nimenomaan pitkäaikaisiksi retkikumppaneiksi ja kestämään käyttöä. Kaikki mallit kestävät myös koskien laskua, toistuvaa kokoon rullaamista sekä vaihtuvia sääoloja. Materiaalina näissä on uretaanilla päällystetty repeämätön nailonkuituverkko (Ripstop Nylon). Tämä antaa packraftille erittäin vahvan hankaus- ja UV-säteilyn keston. Pinta on erikoiskäsitelty liukkaaksi hylkimään käytännössä lähes kaikkea mahdollista. Materiaali myös säilyttää notkeutensa kylmissä lämpötiloissa eikä jäykisty pakkasessakaan melottaessa. Seos kestää hyvin ikääntymistä (ns. anti-aging) ja painaa erittäin vähän. Tiivistettynä: erittäin vahvaa ja luotettavaa materiaalia.

Huom. Älä käytä hyttys- ja mäkäräsuojakarkotteita packraftien läheisyydessä: lauttojen liukas pinnoite ei tykkää karkotteissa käytetystä DEET -aineesta vaan siitä voi jäädä väriläikkiä.

Viralliset koodit lautan materiaaleille ovat:

Ponttoonit Pohja Istuin ja selkänoja Kansi ja aukkopeite
Kevennetyt: Tulo, Ponto, Nomad S1 210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,35mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 420D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite (0,5mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella
Microraft, Adventure X2, Barracuda R2 210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,35mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 840D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite (0,6mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella 70D repeytymätön nailon 210D vahvistuksilla + uretaanipinnoite
Nomad S1 D, Alligator 2S 210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,35mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 840D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite (0,6mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella 210D repeytymätön nailon 420D vahvistuksilla + uretaanipinnoite
Alligator 2S Pro, Barracuda R2 Pro, Viking Self Bailer (musta) 420D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,4mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 840D vahva repeytymätön nailonkuitu + useita uretaanipinnoitteita (0,6mm 67Tx55T 90 A Ether TPU) 210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella 210D repeytymätön nailon 420D vahvistuksilla + uretaanipinnoite

Huom. Pidätämme oikeuden mallikohtaisiin materiaalimuutoksiin

Mitat

Tästä taulukosta löydät valmistajan ilmoittamat mallien mitat:

MRS Microraft XS MRS Microraft S MRS Microraft M MRS Microraft L MRS Microraft Extra Long MRS Alligator 2S / 2S Pro / 2S Pro XXL MRS Viking Self Bailer MRS Adventure X2 MRS Barracuda R2 MRS Nomad S1 D (S1) MRS Tulo MRS Ponto
Paino (sis. aukkopeite ja mahd. tarvikkeet) 3,20 kg 3,25 kg 3,5 kg 3,5 kg 4,2 kg 3,7 kg / 4,2 kg / 4,5 kg 4,2 kg 4,4 kg 5,1 kg 4,5 kg (3,6 kg) 2,3 kg 2,9 kg
Sisäpituus 124 cm 131 cm 133 cm 135,5 cm 178,8 cm 131 cm (136 cm) 136 cm 175 cm 217 cm 171 cm 119 cm 135,5 cm
Ulkopituus 235cm 250 cm 255 cm 258 cm 295 cm 255 cm (269 cm) 269 cm 305 cm 356 cm 289 cm 223 cm 254 cm
Sisäleveys 30,5 cm 31 cm 31,5 cm 32 cm 32 cm 32 cm (34 cm) 34 cm 34 cm 35 cm 30 cm 30 cm 33 cm
Ulkoleveys 83,5 cm 85 cm 86,5 cm 88 cm 89 cm 87 cm (92 cm) 92 cm 96 cm 97 cm 83 cm 81 cm 91 cm
Ponttoonin halkaisija 26,5 cm 27 cm 27,5 cm 28 cm 28,5 cm 27,5 cm (29 cm) 29 cm 31 cm 31 cm 26,5 cm 25,5 cm 29 cm
Kantavuus (suositus/maksimi) 108 kg/151 kg 120 kg/168 kg 128 kg/178 kg 136 kg/190 kg 167 kg/234 kg 110 kg/ 154 kg (120 kg/ 190 kg) 115 kg/180 kg 195 kg/273 kg 235 kg/329 kg 132 kg/185 kg 100 kg/140 kg 140 kg/196 kg
Huom. Pidätämme oikeuden mallikohtaisiin kokomuutoksiin