Packraft-info

mistä on kyse?

Packraft eli reppulautta tuo täysin uuden ulottuvuuden ulkoilmassa liikkumiseen. Rinkan päällä tai matkalaukussa kulkeva, varsin kevyt eli kolmesta viiteen kiloa painava kulkuväline antaa sinulle mahdollisuuden kokea hienoimmat luonnon tarjoamat hetket ja mennä kuivin jaloin sinne, minne muut haluaisivat mennä.

Packraft on varsin kompakti paketti jonka käytölle vain mielikuvitus on rajana. Me nakkaamme sen rinkan jatkeeksi vaelluskaveriksi, kalastus- ja metsästysreissuille tai kuljetamme sen pyörän tarakalla Torinrantaan päästäksemme työpäivän jälkeen karkuun kaupungin melua ja melskettä. Ovatpa jotkut ottaneet sen mukaan myös lämpimille kaukomaille!

Packraftit täytetään lautan mukana tulevan ilmatiiviin säkin avulla. Mitään pumppuja ei siis tarvitse kantaa mukana, ja hönkimisen voi säästää myöhemmälle. Täyttöprosessista löytyy videomateriaalia tuosta vierestä sekä YouTube-kanavaltamme.

Innokas harrastaja voi packraftailla vuoden ympäri, ja lautta kulkee matkalaukussa vaikka ulkomaan lomamatkalle. Tällä sivulla esittelemme tämänhetkisen tuotevalikoimamme packraftien osalta.

MRS Microraft

MRS Microraft on packraft eli ilmalla täytettävä, erittäin kestävästä materiaalista valmistettu helposti liikuteltava ja varastoitava kajakin kaltainen lautta. Microraft painaa L-kokoisena noin 3,5 kg, aukkopeite mukaan lukien – eli melko lailla normaalin kahden hengen teltan verran. Lautat valmistetaan pienissä erissä käsityönä MRS:n tehtailla Kaukoidässä, ja näitä vehkeitä ei pidä missään nimessä sekoittaa marketeissa myytäviin, liukuhihnavalmisteisiin kumiveneisiin ja muihin kellukkeisiin. Laadun takeita ovat mm. tarkkaan valmistetut yksityiskohdat (käsinommellut ja kuumasaumatut liitokset sekä liimatut ja kuumasaumaamalla vahvistetut pohja ja kansi), virtaviivainen muotoilu sekä erinomainen varustelu (6 kahvaa ulkona ja 3 sisällä, puhallettava istuin ja selkänoja, yksisuuntainen venttiili).

mrs microraft
mrs microraft

Keveydestään ja uskomattomasta liikuteltavuudestaan huolimatta packraftin kantavuus on noin 150 kilogrammaa – mukaan mahtuu siis melojan lisäksi vaikka täyspakkaus, koira tai fatbike. Packraft on kehitetty nimenomaan pitkäaikaiseksi retkikumppaniksi ja kestämään käyttöä, eli jokien ja koskien laskua sekä toistuvaa kokoon rullaamista ja vaihtuvia sääoloja. Kaikki MRS-packraftit on valmistettu lujatekoisesta ja notkeasta materiaalista, josta voit lukea lisää täältä.

Pidennetty perä ja hieman ylöspäin suunnattu keula yhdistettynä hieman pienempään ponttoonin halkaisijaan (koosta riippuen 26/27/28 cm) tekevät MRS Microraftista perinteistä kajakkia vakaamman tuulisissa olosuhteissa ja rauhallisissa vesissä. Ylimääräisenä plussana, koko laitoksen saa myös rullattua hieman Alligator-mallia pienempään pakettiin. Sitä vastoin Alligator soveltuu Microraftia paremmin virtaavaan veteen ja erityisesti koskenlaskuun. Microraft onkin täydellinen kumppani vaelluksille, metsästys- ja kalastusreissuille sekä liikkuvalle kaupunkilaiselle. Normaali ihminen päästelee packraftilla virtaamattomassa vedessä noin 4-5 kilometrin tuntivauhtia. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kevyt, pieneen kokoon menevä väline, jonka avulla päiväretket ja pitkät vaellukset saavat täysin uuden ulottuvuuden.

mrs microraft
mrs microraft

Aukkopeite

Aukkopeite on verraton varuste varsinkin virtaavassa vedessä liikuttaessa. Aukkopeitteen tarkoitus on pitää meloja kuivana kun kosken kuohut pyrkivät sisään kulkuvälineeseen tai kesäinen auringonpaiste muuttuu kesken melontareissun sateensuojan metsästämiseksi. Juuri tästä syystä me emme myy sitä lisähintaan, vaan aukkopeite sisältyy kaikkiin myymiimme packrafteihin. Se ei tietenkään ei ole sataprosenttinen suoja kaikkea vettä vastaan, mutta pitää normaalit roiskeet ja sateen hyvin tehokkaasti poissa lautan sisältä.

MRS Microraftin aukkopeitteeseen kuuluu nerokas, puhallettava cod piece (joka on muuten suomennettuna kalukukkaro, joten käytetään lontoonkielistä ilmaisua…) joka valuttaa ylimääräisen veden pois aukkopeitteen päältä ja estää ei-toivottujen lätäkköjen syntymistä sen päälle. Kun peitettä ei tarvita, se on kätevä rullata lautan jalkopäähän, johon se myös kiinnittyy kätevästi tarraremmeillä. Sieltä se myös sujahtaa kätevästi melojan suojaksi, kun sille on taas tarvetta. Peite kiinnittyy packraftiin vetoketju-tarra-yhdistelmällä. Hätätilanteita varten aukkopeitteessä on myös ns. ”kauhukahva” – jos packraft syystä tai toisesta kippaa ympäri, peitteen saa yhdellä kiskaisulla irti lautasta ja meloja pääsee turvallisesti pois lautasta.

Packraftin mukana toimitetaan täyttöpussi sekä paikkausmateriaalia (pl. liima). Mikäli packraftisi kaipaa jonain päivänä korjausta, suosittelemme erikseen myytävää Patch’n Go-paikkasarjaa.

Takuu: valmistajan myöntämät 3 vuotta.

mrs microraft

MRS Alligator 2S Pro

MRS Alligator 2S on saksalais-aasialaisena yhteistyönä suunniteltu MRS:n lippulaivamalli. Painoa lautalla on noin 3,5 kg ja täydessä koskivarustuksessakin (aukkopeite ja siihen kuuluvat kiinnityskaaret) päästään alle neljään kiloon. Kuten muutkin MRS-tuotteet, Alligator 2S-lautat valmistetaan pienissä erissä käsityönä MRS:n tehtailla Kaukoidässä, ja näitä vehkeitä ei pidä missään nimessä sekoittaa marketeissa myytäviin, liukuhihnavalmisteisiin kumiveneisiin ja muihin kellukkeisiin.

mrs alligator
mrs alligator

Laadun takeita ovat mm. tarkkaan valmistetut yksityiskohdat (käsinommellut ja kuumasaumatut liitokset sekä liimatut ja kuumasaumaamalla vahvistetut pohja ja kansi, 50% kestävämpi pintamateriaali), uudistettu virtaviivainen muotoilu sekä erinomainen varustelu (10 kahvaa ulkona ja 2 pitkää sisällä, parannellut puhallettavat istuin ja selkänoja, yksisuuntainen venttiili, ISS-säilytysjärjestelmä, 2×4 reisihihnat).

Kuten MRS:n retkimallin Microraftinkin tapauksessa, keveydestään ja uskomattomasta liikuteltavuudestaan huolimatta Alligator 2S:n kantavuus on noin 150 kilogrammaa – mukaan mahtuu siis melojan lisäksi vaikka täyspakkaus, koira tai fatbike. Packraft on kehitetty nimenomaan pitkäaikaiseksi retkikumppaniksi ja kestämään käyttöä, eli jokien ja koskien laskua sekä toistuvaa kokoon rullaamista ja vaihtuvia sääoloja. Kaikki MRS-packraftit on valmistettu lujatekoisesta ja notkeasta materiaalista, josta voit lukea lisää täältä.

mrs alligator
mrs alligator side

Alligator soveltuu Microraftia paremmin virtaavaan veteen ja erityisesti koskenlaskuun. Alligator liikkuukin nimensä mukaisesti koskella ja joella ketterästi kuin alligaattori. Alligatorin matkavauhti on noin 5 km/h. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kevyt, pieneen kokoon menevä väline, jonka avulla päiväretket ja pitkät vaellukset saavat täysin uuden ulottuvuuden.

Aukkopeite

Aukkopeite on verraton varuste varsinkin virtaavassa vedessä liikuttaessa. Aukkopeitteen tarkoitus on pitää meloja kuivana kun kosken kuohut pyrkivät sisään kulkuvälineeseen tai kesäinen auringonpaiste muuttuu kesken melontareissun sateensuojan metsästämiseksi. Juuri tästä syystä me emme myy sitä lisähintaan, vaan aukkopeite sisältyy kaikkiin myymiimme packrafteihin. Se ei tietenkään ei ole sataprosenttinen suoja kaikkea vettä vastaan, mutta pitää normaalit roiskeet ja sateen hyvin tehokkaasti poissa lautan sisältä.

mrs alligator
mrs alligator

MRS Alligatorin aukkopeite on mallia skirt, eli sananmukaisesti ”hame”, jonka meloja pujottaa ympärilleen. Tämä aukkopeitemalli pitää ei-toivotut aallot ja roiskeet erityisen hyvin poissa lautan sisältä. Peite kiinnittyy packraftiin pujottamalla se aukon sisäreunaan kiinnittyvien tukirimojen ympärille. Hätätilanteita varten aukkopeitteessä on myös ns. ”kauhukahva” – jos packraft syystä tai toisesta kippaa ympäri, peitteen saa yhdellä kiskaisulla irti lautasta ja meloja pääsee turvallisesti pois lautasta.

MRS Adventure X2

MRS Adventure X2 on Microraftin kahdenistuttava isoveli. Siinä on luonnollisesti yhden hengen mallia enemmän lattiapinta-alaa ja kantavuutta, vaikka painoa laitteella on vain 4,4 kilogrammaa. Adventure X2 on omimmillaan kahdestaan melottaessa ja pysyykin todella jämäkästi kasassa kahden henkilön ollessa kyydissä. Lauttaa voi käyttää myös äärimmäisen tilavana yhden hengen lauttana, jossa kulkee helposti mukana esimerkiksi isommat matkatavarat, lapset, polkupyörä, koira tai suurikokoisemmat metsästys- ja kalastusvälineet.

mrs adventure x2
mrs adventure x2

Adventure X2 soveltuu parhaiten still water -melontaan, jossa sillä voidaankin saavuttaa mukava 5-6 km/h matkavauhti. Kantavuutta lautalla on 250 kg. X2 selviää helposti myös I-II-luokan koskista – kahdestaan melottaessa se ei kuitenkaan ole kaikkein paras valinta suurempiin koskiin. Yksin melottaessa lautta suoriutuu II-III-luokan koskista hyvin. Koskea laskettaessa melojan on kuitenkin syytä muistaa aukkopeitteen puute ja pitkän rungon tuoma rajoitettu ketteryys. Yksin melottaessa etupenkkiä voi käyttää jalkatukena.

Adventure X2:sta on saatavilla myös aukkopeitteellinen malli ISS-järjestelmällä! Näppärällä ISS-järjestelmällä voit säilöä esimerkiksi teltan, makuupussin ja varavaatteita ponttoonien sisään, madaltaen painopistettä ja siten tasaisempaa menoa tuomaan. Aukkopeite puolestaan auttaa pitämään liiat roiskeet packraftin ulkopuolella. Huom: aukkopeite on vain yhdelle melojalle.

Packraftin mukana toimitetaan täyttöpussi sekä paikkausmateriaalia (pl. liima). Mikäli packraftisi kaipaa jonain päivänä korjausta, suosittelemme erikseen myytävää Patch’n Go-paikkasarjaa.

Takuu: valmistajan myöntämät 3 vuotta.

mrs adventure x2

Internal Storage System (ISS)

Tavallisesti tavarankuljetus packraftilla hoituu pakkaamalla reput ja muut varusteet joko keulan päälle ja/tai jalkatilaan. Keulaan sidottu rinkka onkin jo melkein kuin packraftereiden tavaramerkki. Vaikka tavarankuljetus tällä metodilla tekeekin melomisen jopa aavistuksen verran vakaammaksi, siinä on kuitenkin myös omat varjopuolensa: mahdollinen painopisteen keskittyminen yhteen kohtaan, varusteiden altisuminen kosteudelle ja sääoloille sekä rajoitettu kuljetuskapasiteetti.

mrs alligator
alligator tizip

Nämä ongelmat voidaan välttää käyttämällä ISS:ää eli Internal Storage Systemiä, eli vapaasti suomennettuna ”sisäistä säilytysjärjestelmää”. ISS on yksinkertaisesti täysin vesi- ja ilmatiivis vetoketju packraftin perässä. Vetoketjun kautta lautan ponttoonit voidaan pakata varusteilla, muonalla ja muulla matkatavaralla. Homman nerokkuus piilee siinä, että ennen lautan sisään kätkemistä tavarat pakataan mukana tuleviin vesi- ja ilmatiiviisiin pusseihin, suljetaan ja puhalletaan täyteen. Pussit ovat täytettyinä aavistuksen pienempiä kuin ponttoonin sisämitta, joten ne toimivat myös ponttoonien vahvikkeena. Tällöin lautta myös käyttäytyy enemmän perinteisen, kovan kanootin lailla. Tämä on kovaa valuuttaa erityisesti koskessa melottaessa, ja toki pidemmät melontamatkat on mukavampi tehdä niin, ettei täysi rinkka blokkaa maisemia koko matkan ajan. Kaiken lisäksi varusteet ja muonat säilyvät satavarmasti kuivina.

Kuten arvata saattaa, ISS-järjestelmässä on myös omat huomioon otettavat seikkansa. Tavaroita ei saa otettua kuivapusseista lautan ollessa vesillä, sillä vetoketjun avaaminen päästää samalla koko paketista ilmat pihalle. Snickersit, kamerat ja muut vesillä oleelliset hyödykkeet onkin syytä pitää joko lautan sisällä tai vedenpitävissä taskuissa. Vetoketjun vahinkoaukeamisesta tai paineen kestosta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä vetoketjun avaaminen vaatii huomattavasti enemmän voimaa, kuin minkään normaalin vetskarin auki repäisy. MRS käyttää lautoissaan äärimmäisen korkealaatuisia TiZip®-vetoketjuja. Näitä saksalaisen insinöörityön hedelmiä käytetään ulkoiluvälineiden lisäksi esim. sukellus- ja pelastautumispuvuissa sekä kemikaalin- ja kaasunkestävissä asuissa.

mrs alligator
mrs alligator

MRS:n käyttämä TiZip® Masterseal 10 on todella hyvin suojattu lian aiheuttamia toimintahäiriöitä vastaan. Se vaatii kuitenkin normaalia vetoketjua huolellisempaa huoltoa pysyäkseen toimintavarmana. Tarpeetonta kontaktia hiekan kanssa on syytä välttää, ja vetskaria on muutenkin järkevää huuhdella hieman vedellä ennen avaamista. Vaikka vetoketjun lukko on kontaktiton eikä se kuluta ketjun kiinnitystä tai tiivisteosia, valmistaja suosittelee lukon rasvaamista aina sillöin tällöin parhaan mahdollisen toiminnan takaamiseksi.

TiZip® Masterseal 10:n tekniset tiedot:

 • Kestää hankausta, suolavettä sekä kovaakin (lyhytaikaista) taivutusta ja vääntämistä aukeamatta
 • Paineenkesto 500 mbar
 • UV-valon kestävyys: erittäin hyvä
 • Öljyn- ja polttoaineen kestävyys: erittäin hyvä
 • Mietojen happojen ja alkalien kestävyys: hyvä (normaaliolosuhteissa)
 • Hydrolyysi: hyvä (normaaliolosuhteissa), riittävä (äärimmäisissä olosuhteissa)
 • Mikrobien kestävyys: hyvä
 • Käyttölämpötila: -30°C – +70°C
 • PDF-tuotekortti valmistajan sivuilla

ISS-järjestelmä kasvattaa lautan kokonaispainoa noin 240 grammalla (pussit mukaan lukien). Järjestelmällä varustetun lautan käyttökuntoon laittaminen ja tyhjentäminen vie myös luonnollisesti hieman enemmän aikaa.

Packraftin mukana toimitetaan täyttöpussi sekä paikkausmateriaalia (pl. liima). Mikäli packraftisi kaipaa jonain päivänä korjausta, suosittelemme erikseen myytävää Patch’n Go-paikkasarjaa.

Takuu: valmistajan myöntämät 3 vuotta.

Materiaali-info

Eihän tuollaisella kumiveneellä uskalla ainakaan koskeen lähteä

Korjataan tämä käsitys heti alussa – kyllä uskaltaa. Olemme testanneet useamman vuoden ajan kaikkia myymiämme malleja mm. järvellä, merellä, joissa ja koskissa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Lautan puhkeaminen tai vaurioituminen normaalikäytössä on äärimmäisen epätodennäköistä – mutta totta kai paikka-ainekset (poislukien liima) tulevat mukana jokaisen myymämme lautan mukana. Lisäksi kaupastamme löytyy kätevä Patch ’n Go-paikkaussetti. Valmistajan mukaan, ja allekirjoittaneiden empiirisiin tutkimuksiin viitaten, näiden vehkeiden rikkominen vaatii joko huomattavaa väkivaltaa teräaseella tai suoranaista väärinkäyttöä. Jos vahinko kuitenkin pääsee käymään, prosessi menee samaan tapaan kuin polkupyörän kumin paikkaus. Valmistaja antaa kaikille packrafteille kolmen vuoden takuun.

packraftit
packraftit

Materiaalina kaikissa MRS:n lautoissa on uretaanilla päällystetty nylon. Tämä antaa packraftille esim. PVC:tä tai Hypalonia paremman hankauksen- ja UV-säteilyn keston. Materiaali myös säilyttää notkeutensa kylmissä lämpötiloissa eikä jäykisty syksyn viileämmillä keleilläkään. Kirsikkana kakun päälle seos kestää hyvin ikääntymistä ja painaa erittäin vähän. Packraftintekoaine on muuten luokiteltu ihan viralliseksi TPU-muoviksi, jota käytetään mm. kännykkäkoteloissa, laskettelumonoissa, kengän koroissa, sykemittareissa ja kaapelinkuorissa. Melko jämäkkää tavaraa siis! Viralliset koodit lautan materiaaleille ovat:

Huom. mobiililaitteella taulukkoa voit selata sivusuunnassa.

Osa MRS Microraft MRS Alligator 2S Pro MRS Adventure X2 MRS Nomad S1 MRS Barracuda R2
Ponttoonit UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (3mil + vahvistettu pinnoite) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen)
Pohja UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (4mil + Aramid-vahvistettu pinnoite) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen)
Istuin ja selkänoja Nylon 210D/118T (laminoitu) Nylon 210D/118T (uretaanipinnoitteella) Nylon 210D/118T (laminoitu) Nylon 210D/118T (laminoitu) Nylon 210D/118T (laminoitu)
Kansi ja aukkopeite 70D Ripstop Nylon 70D Ripstop Nylon (uretaanipinnoitteella) (70D Ripstop Nylon) 70D Ripstop Nylon -

Mitat ym.

MRS Alligator 2S Pro, Adventure X2, Nomad S1 D ja Barracuda R2-malleja myymme yhdessä koossa. MRS Microraftia on saatavana kolmen kokoisena:

 • Small (S)
 • Medium (M)
 • Large (L)

Alla olevasta taulukosta näet eroavaisuuksia eri kokojen ja mallien mittojen välillä.

mrs-packraftit

Huom. mobiililaitteella taulukkoa voit selata sivusuunnassa.

MRS Microraft S MRS Microraft M MRS Microraft L MRS Alligator 2S Pro MRS Adventure X2 MRS Nomad S1 MRS Barracuda R2
Kantavuus 150 kg 150 kg 150 kg 140 kg 250 kg 190 kg 300 kg
Ponttoonin halkaisija 26 cm 27 cm 28 cm 27 cm 32 cm 27,8 cm 31 cm
Sisäpituus 127 cm 134 cm 137 cm 126 cm 170 cm 171 cm 217 cm
Ulkopituus 230 cm 248 cm 250 cm 252 cm 295 cm 292 cm 360 cm
Sisähalkaisija 33 cm 33 cm 33 cm 33 cm 36 cm 30 cm 37,5 cm
Ulkohalkaisija 89 cm 89 cm 89 cm 86 cm 100 cm 84 cm 99 cm
Paino (ilman aukkopeitettä / aukkopeitteellä) 2600 / 2920 g 2840 / 3160 g 3210/ 3560 g 3150 / 3850 g 4400 g (ei aukkopeitettä) 4400 g 5300 g
Pakkauskoko n. 35×20 cm n. 40×20 cm n. 50×20 cm n. 35×20 cm n. 50×20 cm n. 40x30cm n. 40x30cm
MRS Microraft

MRS Microraft

MRS Microraft on packraft eli ilmalla täytettävä, erittäin kestävästä materiaalista valmistettu helposti liikuteltava ja varastoitava kajakin kaltainen lautta. Microraft painaa L-kokoisena noin 3,5 kg, aukkopeite mukaan lukien – eli melko lailla normaalin kahden hengen teltan verran. Lautat valmistetaan pienissä erissä käsityönä MRS:n tehtailla Kaukoidässä, ja näitä vehkeitä ei pidä missään nimessä sekoittaa marketeissa myytäviin, liukuhihnavalmisteisiin kumiveneisiin ja muihin kellukkeisiin. Laadun takeita ovat mm. tarkkaan valmistetut yksityiskohdat (käsinommellut ja kuumasaumatut liitokset sekä liimatut ja kuumasaumaamalla vahvistetut pohja ja kansi), virtaviivainen muotoilu sekä erinomainen varustelu (6 kahvaa ulkona ja 3 sisällä, puhallettava istuin ja selkänoja, yksisuuntainen venttiili).

mrs microraft
mrs microraft

Keveydestään ja uskomattomasta liikuteltavuudestaan huolimatta packraftin kantavuus on noin 150 kilogrammaa – mukaan mahtuu siis melojan lisäksi vaikka täyspakkaus, koira tai fatbike. Packraft on kehitetty nimenomaan pitkäaikaiseksi retkikumppaniksi ja kestämään käyttöä, eli jokien ja koskien laskua sekä toistuvaa kokoon rullaamista ja vaihtuvia sääoloja. Kaikki MRS-packraftit on valmistettu lujatekoisesta ja notkeasta materiaalista, josta voit lukea lisää täältä.

Pidennetty perä ja hieman ylöspäin suunnattu keula yhdistettynä hieman pienempään ponttoonin halkaisijaan (koosta riippuen 26/27/28 cm) tekevät MRS Microraftista perinteistä kajakkia vakaamman tuulisissa olosuhteissa ja rauhallisissa vesissä. Ylimääräisenä plussana, koko laitoksen saa myös rullattua hieman Alligator-mallia pienempään pakettiin. Sitä vastoin Alligator soveltuu Microraftia paremmin virtaavaan veteen ja erityisesti koskenlaskuun. Microraft onkin täydellinen kumppani vaelluksille, metsästys- ja kalastusreissuille sekä liikkuvalle kaupunkilaiselle. Normaali ihminen päästelee packraftilla virtaamattomassa vedessä noin 4-5 kilometrin tuntivauhtia. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kevyt, pieneen kokoon menevä väline, jonka avulla päiväretket ja pitkät vaellukset saavat täysin uuden ulottuvuuden.

mrs microraft
mrs microraft

Aukkopeite

Aukkopeite on verraton varuste varsinkin virtaavassa vedessä liikuttaessa. Aukkopeitteen tarkoitus on pitää meloja kuivana kun kosken kuohut pyrkivät sisään kulkuvälineeseen tai kesäinen auringonpaiste muuttuu kesken melontareissun sateensuojan metsästämiseksi. Juuri tästä syystä me emme myy sitä lisähintaan, vaan aukkopeite sisältyy kaikkiin myymiimme packrafteihin. Se ei tietenkään ei ole sataprosenttinen suoja kaikkea vettä vastaan, mutta pitää normaalit roiskeet ja sateen hyvin tehokkaasti poissa lautan sisältä.

MRS Microraftin aukkopeitteeseen kuuluu nerokas, puhallettava cod piece (joka on muuten suomennettuna kalukukkaro, joten käytetään lontoonkielistä ilmaisua…) joka valuttaa ylimääräisen veden pois aukkopeitteen päältä ja estää ei-toivottujen lätäkköjen syntymistä sen päälle. Kun peitettä ei tarvita, se on kätevä rullata lautan jalkopäähän, johon se myös kiinnittyy kätevästi tarraremmeillä. Sieltä se myös sujahtaa kätevästi melojan suojaksi, kun sille on taas tarvetta. Peite kiinnittyy packraftiin vetoketju-tarra-yhdistelmällä. Hätätilanteita varten aukkopeitteessä on myös ns. ”kauhukahva” – jos packraft syystä tai toisesta kippaa ympäri, peitteen saa yhdellä kiskaisulla irti lautasta ja meloja pääsee turvallisesti pois lautasta.

Packraftin mukana toimitetaan täyttöpussi sekä paikkausmateriaalia (pl. liima). Mikäli packraftisi kaipaa jonain päivänä korjausta, suosittelemme erikseen myytävää Patch’n Go-paikkasarjaa.

Takuu: valmistajan myöntämät 3 vuotta.

mrs microraft
MRS Alligator 2S Pro

MRS Alligator 2S Pro

MRS Alligator 2S on saksalais-aasialaisena yhteistyönä suunniteltu MRS:n lippulaivamalli. Painoa lautalla on noin 3,5 kg ja täydessä koskivarustuksessakin (aukkopeite ja siihen kuuluvat kiinnityskaaret) päästään alle neljään kiloon. Kuten muutkin MRS-tuotteet, Alligator 2S-lautat valmistetaan pienissä erissä käsityönä MRS:n tehtailla Kaukoidässä, ja näitä vehkeitä ei pidä missään nimessä sekoittaa marketeissa myytäviin, liukuhihnavalmisteisiin kumiveneisiin ja muihin kellukkeisiin.

mrs alligator
mrs alligator

Laadun takeita ovat mm. tarkkaan valmistetut yksityiskohdat (käsinommellut ja kuumasaumatut liitokset sekä liimatut ja kuumasaumaamalla vahvistetut pohja ja kansi, 50% kestävämpi pintamateriaali), uudistettu virtaviivainen muotoilu sekä erinomainen varustelu (10 kahvaa ulkona ja 2 pitkää sisällä, parannellut puhallettavat istuin ja selkänoja, yksisuuntainen venttiili, ISS-säilytysjärjestelmä, 2×4 reisihihnat).

Kuten MRS:n retkimallin Microraftinkin tapauksessa, keveydestään ja uskomattomasta liikuteltavuudestaan huolimatta Alligator 2S:n kantavuus on noin 150 kilogrammaa – mukaan mahtuu siis melojan lisäksi vaikka täyspakkaus, koira tai fatbike. Packraft on kehitetty nimenomaan pitkäaikaiseksi retkikumppaniksi ja kestämään käyttöä, eli jokien ja koskien laskua sekä toistuvaa kokoon rullaamista ja vaihtuvia sääoloja. Kaikki MRS-packraftit on valmistettu lujatekoisesta ja notkeasta materiaalista, josta voit lukea lisää täältä.

mrs alligator
mrs alligator side

Alligator soveltuu Microraftia paremmin virtaavaan veteen ja erityisesti koskenlaskuun. Alligator liikkuukin nimensä mukaisesti koskella ja joella ketterästi kuin alligaattori. Alligatorin matkavauhti on noin 5 km/h. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan kevyt, pieneen kokoon menevä väline, jonka avulla päiväretket ja pitkät vaellukset saavat täysin uuden ulottuvuuden.

Aukkopeite

Aukkopeite on verraton varuste varsinkin virtaavassa vedessä liikuttaessa. Aukkopeitteen tarkoitus on pitää meloja kuivana kun kosken kuohut pyrkivät sisään kulkuvälineeseen tai kesäinen auringonpaiste muuttuu kesken melontareissun sateensuojan metsästämiseksi. Juuri tästä syystä me emme myy sitä lisähintaan, vaan aukkopeite sisältyy kaikkiin myymiimme packrafteihin. Se ei tietenkään ei ole sataprosenttinen suoja kaikkea vettä vastaan, mutta pitää normaalit roiskeet ja sateen hyvin tehokkaasti poissa lautan sisältä.

mrs alligator
mrs alligator

MRS Alligatorin aukkopeite on mallia skirt, eli sananmukaisesti ”hame”, jonka meloja pujottaa ympärilleen. Tämä aukkopeitemalli pitää ei-toivotut aallot ja roiskeet erityisen hyvin poissa lautan sisältä. Peite kiinnittyy packraftiin pujottamalla se aukon sisäreunaan kiinnittyvien tukirimojen ympärille. Hätätilanteita varten aukkopeitteessä on myös ns. ”kauhukahva” – jos packraft syystä tai toisesta kippaa ympäri, peitteen saa yhdellä kiskaisulla irti lautasta ja meloja pääsee turvallisesti pois lautasta.

MRS Adventure X2

MRS Adventure X2

MRS Adventure X2 on Microraftin kahdenistuttava isoveli. Siinä on luonnollisesti yhden hengen mallia enemmän lattiapinta-alaa ja kantavuutta, vaikka painoa laitteella on vain 4,4 kilogrammaa. Adventure X2 on omimmillaan kahdestaan melottaessa ja pysyykin todella jämäkästi kasassa kahden henkilön ollessa kyydissä. Lauttaa voi käyttää myös äärimmäisen tilavana yhden hengen lauttana, jossa kulkee helposti mukana esimerkiksi isommat matkatavarat, lapset, polkupyörä, koira tai suurikokoisemmat metsästys- ja kalastusvälineet.

mrs adventure x2
mrs adventure x2

Adventure X2 soveltuu parhaiten still water -melontaan, jossa sillä voidaankin saavuttaa mukava 5-6 km/h matkavauhti. Kantavuutta lautalla on 250 kg. X2 selviää helposti myös I-II-luokan koskista – kahdestaan melottaessa se ei kuitenkaan ole kaikkein paras valinta suurempiin koskiin. Yksin melottaessa lautta suoriutuu II-III-luokan koskista hyvin. Koskea laskettaessa melojan on kuitenkin syytä muistaa aukkopeitteen puute ja pitkän rungon tuoma rajoitettu ketteryys. Yksin melottaessa etupenkkiä voi käyttää jalkatukena.

Adventure X2:sta on saatavilla myös aukkopeitteellinen malli ISS-järjestelmällä! Näppärällä ISS-järjestelmällä voit säilöä esimerkiksi teltan, makuupussin ja varavaatteita ponttoonien sisään, madaltaen painopistettä ja siten tasaisempaa menoa tuomaan. Aukkopeite puolestaan auttaa pitämään liiat roiskeet packraftin ulkopuolella. Huom: aukkopeite on vain yhdelle melojalle.

Packraftin mukana toimitetaan täyttöpussi sekä paikkausmateriaalia (pl. liima). Mikäli packraftisi kaipaa jonain päivänä korjausta, suosittelemme erikseen myytävää Patch’n Go-paikkasarjaa.

Takuu: valmistajan myöntämät 3 vuotta.

mrs adventure x2
Internal Storage System (ISS)

Internal Storage System (ISS)

Tavallisesti tavarankuljetus packraftilla hoituu pakkaamalla reput ja muut varusteet joko keulan päälle ja/tai jalkatilaan. Keulaan sidottu rinkka onkin jo melkein kuin packraftereiden tavaramerkki. Vaikka tavarankuljetus tällä metodilla tekeekin melomisen jopa aavistuksen verran vakaammaksi, siinä on kuitenkin myös omat varjopuolensa: mahdollinen painopisteen keskittyminen yhteen kohtaan, varusteiden altisuminen kosteudelle ja sääoloille sekä rajoitettu kuljetuskapasiteetti.

mrs alligator
alligator tizip

Nämä ongelmat voidaan välttää käyttämällä ISS:ää eli Internal Storage Systemiä, eli vapaasti suomennettuna ”sisäistä säilytysjärjestelmää”. ISS on yksinkertaisesti täysin vesi- ja ilmatiivis vetoketju packraftin perässä. Vetoketjun kautta lautan ponttoonit voidaan pakata varusteilla, muonalla ja muulla matkatavaralla. Homman nerokkuus piilee siinä, että ennen lautan sisään kätkemistä tavarat pakataan mukana tuleviin vesi- ja ilmatiiviisiin pusseihin, suljetaan ja puhalletaan täyteen. Pussit ovat täytettyinä aavistuksen pienempiä kuin ponttoonin sisämitta, joten ne toimivat myös ponttoonien vahvikkeena. Tällöin lautta myös käyttäytyy enemmän perinteisen, kovan kanootin lailla. Tämä on kovaa valuuttaa erityisesti koskessa melottaessa, ja toki pidemmät melontamatkat on mukavampi tehdä niin, ettei täysi rinkka blokkaa maisemia koko matkan ajan. Kaiken lisäksi varusteet ja muonat säilyvät satavarmasti kuivina.

Kuten arvata saattaa, ISS-järjestelmässä on myös omat huomioon otettavat seikkansa. Tavaroita ei saa otettua kuivapusseista lautan ollessa vesillä, sillä vetoketjun avaaminen päästää samalla koko paketista ilmat pihalle. Snickersit, kamerat ja muut vesillä oleelliset hyödykkeet onkin syytä pitää joko lautan sisällä tai vedenpitävissä taskuissa. Vetoketjun vahinkoaukeamisesta tai paineen kestosta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä vetoketjun avaaminen vaatii huomattavasti enemmän voimaa, kuin minkään normaalin vetskarin auki repäisy. MRS käyttää lautoissaan äärimmäisen korkealaatuisia TiZip®-vetoketjuja. Näitä saksalaisen insinöörityön hedelmiä käytetään ulkoiluvälineiden lisäksi esim. sukellus- ja pelastautumispuvuissa sekä kemikaalin- ja kaasunkestävissä asuissa.

mrs alligator
mrs alligator

MRS:n käyttämä TiZip® Masterseal 10 on todella hyvin suojattu lian aiheuttamia toimintahäiriöitä vastaan. Se vaatii kuitenkin normaalia vetoketjua huolellisempaa huoltoa pysyäkseen toimintavarmana. Tarpeetonta kontaktia hiekan kanssa on syytä välttää, ja vetskaria on muutenkin järkevää huuhdella hieman vedellä ennen avaamista. Vaikka vetoketjun lukko on kontaktiton eikä se kuluta ketjun kiinnitystä tai tiivisteosia, valmistaja suosittelee lukon rasvaamista aina sillöin tällöin parhaan mahdollisen toiminnan takaamiseksi.

TiZip® Masterseal 10:n tekniset tiedot:

 • Kestää hankausta, suolavettä sekä kovaakin (lyhytaikaista) taivutusta ja vääntämistä aukeamatta
 • Paineenkesto 500 mbar
 • UV-valon kestävyys: erittäin hyvä
 • Öljyn- ja polttoaineen kestävyys: erittäin hyvä
 • Mietojen happojen ja alkalien kestävyys: hyvä (normaaliolosuhteissa)
 • Hydrolyysi: hyvä (normaaliolosuhteissa), riittävä (äärimmäisissä olosuhteissa)
 • Mikrobien kestävyys: hyvä
 • Käyttölämpötila: -30°C – +70°C
 • PDF-tuotekortti valmistajan sivuilla

ISS-järjestelmä kasvattaa lautan kokonaispainoa noin 240 grammalla (pussit mukaan lukien). Järjestelmällä varustetun lautan käyttökuntoon laittaminen ja tyhjentäminen vie myös luonnollisesti hieman enemmän aikaa.

Packraftin mukana toimitetaan täyttöpussi sekä paikkausmateriaalia (pl. liima). Mikäli packraftisi kaipaa jonain päivänä korjausta, suosittelemme erikseen myytävää Patch’n Go-paikkasarjaa.

Takuu: valmistajan myöntämät 3 vuotta.

Materiaali-info

Materiaali-info

Eihän tuollaisella kumiveneellä uskalla ainakaan koskeen lähteä

Korjataan tämä käsitys heti alussa – kyllä uskaltaa. Olemme testanneet useamman vuoden ajan kaikkia myymiämme malleja mm. järvellä, merellä, joissa ja koskissa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassakin. Lautan puhkeaminen tai vaurioituminen normaalikäytössä on äärimmäisen epätodennäköistä – mutta totta kai paikka-ainekset (poislukien liima) tulevat mukana jokaisen myymämme lautan mukana. Lisäksi kaupastamme löytyy kätevä Patch ’n Go-paikkaussetti. Valmistajan mukaan, ja allekirjoittaneiden empiirisiin tutkimuksiin viitaten, näiden vehkeiden rikkominen vaatii joko huomattavaa väkivaltaa teräaseella tai suoranaista väärinkäyttöä. Jos vahinko kuitenkin pääsee käymään, prosessi menee samaan tapaan kuin polkupyörän kumin paikkaus. Valmistaja antaa kaikille packrafteille kolmen vuoden takuun.

packraftit
packraftit

Materiaalina kaikissa MRS:n lautoissa on uretaanilla päällystetty nylon. Tämä antaa packraftille esim. PVC:tä tai Hypalonia paremman hankauksen- ja UV-säteilyn keston. Materiaali myös säilyttää notkeutensa kylmissä lämpötiloissa eikä jäykisty syksyn viileämmillä keleilläkään. Kirsikkana kakun päälle seos kestää hyvin ikääntymistä ja painaa erittäin vähän. Packraftintekoaine on muuten luokiteltu ihan viralliseksi TPU-muoviksi, jota käytetään mm. kännykkäkoteloissa, laskettelumonoissa, kengän koroissa, sykemittareissa ja kaapelinkuorissa. Melko jämäkkää tavaraa siis! Viralliset koodit lautan materiaaleille ovat:

Huom. mobiililaitteella taulukkoa voit selata sivusuunnassa.

Osa MRS Microraft MRS Alligator 2S Pro MRS Adventure X2 MRS Nomad S1 MRS Barracuda R2
Ponttoonit UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (3mil + vahvistettu pinnoite) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 210D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen)
Pohja UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (4mil + Aramid-vahvistettu pinnoite) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen) UPN35 Nylon 420D/67T*55T 90 A Ester TPU (kaksinkertainen)
Istuin ja selkänoja Nylon 210D/118T (laminoitu) Nylon 210D/118T (uretaanipinnoitteella) Nylon 210D/118T (laminoitu) Nylon 210D/118T (laminoitu) Nylon 210D/118T (laminoitu)
Kansi ja aukkopeite 70D Ripstop Nylon 70D Ripstop Nylon (uretaanipinnoitteella) (70D Ripstop Nylon) 70D Ripstop Nylon -
Mitat ym.

Mitat ym.

MRS Alligator 2S Pro, Adventure X2, Nomad S1 D ja Barracuda R2-malleja myymme yhdessä koossa. MRS Microraftia on saatavana kolmen kokoisena:

 • Small (S)
 • Medium (M)
 • Large (L)

Alla olevasta taulukosta näet eroavaisuuksia eri kokojen ja mallien mittojen välillä.

mrs-packraftit

Huom. mobiililaitteella taulukkoa voit selata sivusuunnassa.

MRS Microraft S MRS Microraft M MRS Microraft L MRS Alligator 2S Pro MRS Adventure X2 MRS Nomad S1 MRS Barracuda R2
Kantavuus 150 kg 150 kg 150 kg 140 kg 250 kg 190 kg 300 kg
Ponttoonin halkaisija 26 cm 27 cm 28 cm 27 cm 32 cm 27,8 cm 31 cm
Sisäpituus 127 cm 134 cm 137 cm 126 cm 170 cm 171 cm 217 cm
Ulkopituus 230 cm 248 cm 250 cm 252 cm 295 cm 292 cm 360 cm
Sisähalkaisija 33 cm 33 cm 33 cm 33 cm 36 cm 30 cm 37,5 cm
Ulkohalkaisija 89 cm 89 cm 89 cm 86 cm 100 cm 84 cm 99 cm
Paino (ilman aukkopeitettä / aukkopeitteellä) 2600 / 2920 g 2840 / 3160 g 3210/ 3560 g 3150 / 3850 g 4400 g (ei aukkopeitettä) 4400 g 5300 g
Pakkauskoko n. 35×20 cm n. 40×20 cm n. 50×20 cm n. 35×20 cm n. 50×20 cm n. 40x30cm n. 40x30cm