Ilmainen toimitus yli 150€ tilauksille!

Search

Packraft-info

Packraft — mistä on kyse?

Packraft eli kotimaisittain reppulautta on kuin kevyt ilmatäytteinen kajakki joka mahtuu mukaasi retkelle joko rinkan päällä, reppuun tai helposti kädessä kannettunakin. Painoa sillä on mallista riippuen n. 2–5 kg, ja tilaa se vie pakattuna aika lailla teltan verran. Packraft antaa mahdollisuuden nauttia luonnosta aivan uudesta näkökulmasta, sillä se taipuu moneen: voit löytää uusia vaellusreittejä, suunnitella kalastus- tai metsästysretkiä vaikeasti saavutettaviin paikkoihin tai rentoutua päivän päätteeksi lähimmän vesistön äärellä.

Packraft täyttyy nopeasti täyttöpussia käyttäen tai vielä nopeammin kätevällä akkukäyttöisellä Flextailgear Max Pump-retkipumpulla. Tarvitset kuitenkin myös muutaman voimakkaamman puhalluksen saadaksesi sen täysin täyteen. Voit katsoa alla olevista esimerkkivideoista, miten täyttö onnistuu.

Packraftit ovat kestäviä ja aloittelijaystävällisen vakaita, ja ne pystyvät kantamaan paljon painoa. Voit esimerkiksi ottaa mukaan rinkan, koiran tai vaikka fatbiken. Edustamissamme MRS-packrafteissa yhdistyy mainio rungon suunnittelu sekä laadukas viimeistely. Packraftit on suunniteltu kestämään käyttöä ja ne sopivat melontaan monenlaisissa paikoissa, kuten merellä, järvillä ja koskissa. Valmistaja myöntää tuotteille 3 vuoden takuun.

Packraft-setti tarvikkeineen

Usein kysyttyä packraftista:

MRS-packraftien paino on yleisesti ottaen noin 2,2–5,5 kg mallista riippuen. Ilmoittamamme painot sisältävät itse packraftin istuimien ja selkänojien kera, aukkopeitteen ja siihen liittyvät mahdolliset tarvikkeet (kuten skirtit ja kiinnityskaaret), pakkausremmin sekä mukana tulevan evän.

Tarkemmat painotiedot löytyvät tästä taulukosta. Painoskaala on suhteellisen kevyt, mikä tekee packraftista kätevän ja helposti kuljetettavan retkivarusteen.

Kyllä, MRS-packraftit ovat erittäin kestäviä ja suunniteltu kestämään vaativiakin olosuhteita kuten koskissa laskua, toistuvaa taittelua ja rullausta sekä vaihtelevia sääolosuhteita. Vuosien omat käyttökokemuksemme ja erinäisten ammattilaisten kumppanuudet osoittavat, että MRS-packraftit ovat luotettavia ja kestäviä välineitä myös koskenlaskuun ja haastavissa olosuhteissa melomiseen. Vahingon sattuessa korjaaminen on aina mahdollista.

Packraftin kantavuudet vaihtelevat koon mukaan. Packraftien kuvauksissa on kerrottu kantavuudet, jonka lisäksi kantavuuksia pääsee vertailemaan tästä taulukosta.

Pääsääntöisesti packraftit on suunniteltu kantamaan ihmisen lisäksi muutakin taakkaa kuten vaellusvarusteita tai jopa maastopyörää.

Ilmoitamme kaikille MRS-packrafteille kolme kantavuusarvoa:

 • Laskennallinen suosituskuorma. Valmistajan suosittelema kuorma, joka kertoo kantavuuden helppoon melomiseen
 • Laskennallinen maksimikuorma, valmistajan suosittelema maksimikuorma ko. packraftille
 • Testattu maksimikuorma, joka kertoo kuorman jolla packraft edelleen etenee vaativissakin olosuhteissa mutta voi uida tavallista syvemmällä. Raskaassa lastissa oleva packraft on luonnollisesti raskaampi meloa, matkavauhti pienenee ja vaativissa olosuhteissa ketteryys kärsii.

MRS-packraftin mukana tulee kevyt ja näppärä täyttöpussi, jolla päätäyttö tapahtuu. Lopuksi täyttö viimeistellään puhaltamalla. Täyttöpussin sijaan voi käyttää myös ladattavaa retkipumppua. Joka tapauksessa packraftin täyttö jakaantuu kahteen vaiheeseen ja koko prosessissa menee harjoittelun jälkeen alle viisi minuuttia:

Vaihe 1: MRS-packraftin venttiilissä on pääventtiili ja sen päällä korkin alla takaiskuventtiili.

 • Avaa pääventtiili ja kierrä täyttöpussin suulake kiinni kierteisiin. Ennen kiinnittämistä suulaketta voi kiertää vastapäivään pussista kiinni pitäen, jolloin se kiertyy helposti venttiiliin.
 • Pussiin haukataan ilmaa, rullataan hieman kiinni ja puristetaan ilma sisään packraftiin. Tarvittavien pussillisten määrä vaihtelee mallin ja käyttäjän tyylin mukaan, packraft on kuitenkin nopeasti pisteessä jossa enempää ilmaa ei saa pussilla sisään.
 • Pidä pussi vielä ilmatiiviinä ja kierrä sitä muutama kierros vastapäivään, jolloin suulaketta irrottaessa se kiertyy helposti vastapäivään ja irti venttiilistä.
 • Suulakkeen irtoamisen jälkeen laita nopeasti venttiilin korkki paikalleen ja ruuvaa sopivan tiukasti kiinni. Tämä kohta vaatii harjoittelua jotta vaihdon aikana ilmaa pääsisi ulos mahdollisimman vähän.

Vaihe 2: Venttiilin sulkemisen jälkeen päällimmäisen korkin alta löytyy vielä takaiskuventtiili.

 • Puhalla venttiiliin voimakkaasti kunnes packraftin kyljessä ei enää näy ryppyjä ja packraft tuntuu sopivan pinkeältä.
 • Laita packraft rantaveteen odottamaan lähtöä valmistelujen ajan. Jos vesi on kylmää, supistuu ilma packraftin sisällä hieman ja juuri ennen melontaa saat vielä muutaman puhalluksen sisään.

ISS-järjestelmä (Internal Storage System) on erittäin kätevä lisäominaisuus MRS-packrafteissa. Se tarjoaa mahdollisuuden säilyttää matkatavaroita packraftin sisällä vedenpitävissä pusseissa melomisen aikana. Järjestelmä käyttää TiZip® Superseal-vetoketjua ja kuivapusseja, joihin voit pakata tavarat ja naksauttaa ne kiinni packraftin sisältä löytyviin lenkkeihin. Tämä vapauttaa tilaa packraftin päältä joka lisäksi (painopisteen ollessa alempana) vakauttaa myös packraftin melontaominaisuuksia. Se on erityisen hyödyllinen pidemmillä retkillä, sillä sisään sujahtaa esimerkiksi teltat ja makuupussit. Riippuen retkikohteesta ja varustemäärästä, ISS voi olla arvokas lisä vesillä liikkumisen helpottamiseksi.

Vetoketjusta tulee kuitenkin pitää hyvä huolta, eli kannattaa varoa sotkemasta vetoketjua hiekkaan ja roskaan ja muistaa voidella vetoketjua aika ajoin mukana tulevalla voiteella. Myös vetoketjun taittamista tulee välttää: rullaa packraftisi nippuun siten että vetoketju jää uloimmaksi tai taittele paketti vetoketju huomioiden.

Kyllä, voit ottaa koiran mukaan MRS-packraftiin. Packraftissa pärjää niin pienempi terrieri kuin kymmeniä kiloja painava alaskanmalamuuttikin.

Packraftin materiaali kestää hyvin kulutusta ja naarmuja, myös koiran kynsiä.

Koiran koko kannattaa toki huomioida packraftia valitessa, sillä kookkaammalle koiralle suosittelemme Adventure X2 tai Barracuda R2-malleja niiden suurempien ponttoonien ja kantavuuden vuoksi. Esimerkiksi mäyräkoira tai sheltti pärjää vaikka Microraft L tai Extra Long -packrafteissa mainiosti.

MRS-packraftit soveltuvat erinomaisesti kalastukseen sekä myös metsästykseen erilaisissa vesistöissä. Packraftilla on mahdollista saavuttaa vaikeasti tavoitettavissa olevia paikkoja, kuten kapeita jokia tai järvien poukamia. Kalastusta helpottaa kiinnitettävän evän käyttö sekä MRS-ankkuri. Myös korkeampaa heittoasentoa varten on erillinen kalastuspenkki.

Jos koukku sattuisi tarttumaan packraftin kylkeen, ei ole syytä huoleen. MRS-packraftit on valmistettu vahvasta uretaanipäällysteisestä ripstop nylon -materiaalista, joka kestää osumia eikä repeydy helposti. Jos vahinko kuitenkin sattuu, pienet koukkujen aiheuttamat vauriot ovat helposti korjattavissa pikapaikkasarjan avulla, jonka suosittelemme aina ottamaan retkille mukaan.

On suositeltavaa olla varovainen koukkujen kanssa ja pitää ne etäällä packraftin pinnasta, mutta pienet vauriot korjattuina eivät vaikuta packraftin toimintakykyyn mitenkään.

Ymmärrämme, että hinta voi olla tärkeä tekijä päätöksenteossa. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että MRS-packraftit ovat tunnettuja korkeasta laadustaan, pitkäjänteisestä suunnittelusta ja tarkasta viimeistelystä, erinomaista kestävyyttä unohtamatta.

Markkinoilla on tarjolla myös edullisempia packrafteja, mutta yleensä erot laadukkaisiin MRS-packrafteihin on joko heti silmin nähtävissä tai viimeistään eron huomaa testimelonnan jälkeen. Heikompi materiaali on käyttöiältään huomattavasti lyhyempi, sillä ensinnäkin heikkolaatuinen TPU haurastuu UV-valossa ajan mittaan, kun taas laadukkaampi UV-pinnoitteellinen TPU on käytännössä iätön. Halvempi materiaali on yleensä kulutuskestävyydeltään muutoinkin selvästi heikompi, jolloin se on herkempi naarmuille ja terävien kivien osumille.

MRS-packraftit etenevät kaikissa vesistöolosuhteissa vakaasti ja helposti. Tasaisella vedellä MRS-packraftien keula ei nouse ilmaan, vaan lautta on sitoutunut vedenpintaa vasten antaen aina parhaat mahdolliset ominaisuudet. Kaikki MRS-packraftit ovat koskikelpoisia, eivätkä mene koskissa helposti ympäri. 

Halvempien packraftien heikomman tasapainotuksen vuoksi ne keulivat yllättävän helposti, jolloin liuku on epätasaista ja melonta hidasta. Useita muita halvempia packraft-merkkejä ei välttämättä ole lainkaan suunniteltu koskikelpoisiksi. Nämä ominaisuudet tulevat nopeasti ilmi testikäytössä.

Internetissä esiintyvistä spekulaatioista huolimatta huomioitavaa on muistaa, MRS valmistaa tehtaallaan vain ja ainoastaan MRS-merkkisiä packrafteja. Jokainen MRS packraft valmistetaan käsityönä, alusta loppuun saakka MRS:n omalla Chengdun tehtaalla.

Olemme aina valmiita kuulemaan tarkemmin tarpeistanne ja keskustelemaan siitä, miten voimme tarjota parhaan mahdollisen kokemuksen packraft-harrastuksen parissa. Olemme Melomolla sitoutuneet tarjoamaan asiakkaillemme parasta mahdollista palvelua ja laatua, ja MRS myöntää packrafteille 3 vuoden takuun.

Katso ohjevideomme packraftin täyttämisestä:

Jokimelonta packraftilla

MRS - Micro Rafting System

MRS:n tehdas sijoittuu keskelle Kiinaa Chengdun kaupunkiin, jossa packrafteja on suunniteltu ja valmistettu jo vuodesta 2007 lähtien. Valmistaminen on vaatinut pitkää kehitystyötä ja hyvin laajaa verkostoa eri osaamisalueilta. Huomion arvoista on, että jokainen packraft tehdään tarkasti käsityönä. MRS on myös omistautunut tuotteiden jatkuvaan suunnitteluun, korkealaatuisimpien materiaalien kehittämistä unohtamatta. MRS:llä onkin varsin iso kasa patentteja omista ainutlaatuisista ratkaisuistaan. Alusta lähtien MRS on korostanut korkeaa laatua ja tiukkaa laadunvalvontaprosessia. Me maahantuojat teemme MRS:n tehtaan kanssa tiivistä yhteistyötä jatkuvan tuotekehityksen saralla.

MRS-tehdas valmistaa ainoastaan MRS-merkkisiä packrafteja, joiden ainoa virallinen maahantuoja Suomessa on Melomo Oy. Tuomme tuotteet tehtaalta suoraan Suomeen ilman välikäsiä. Kaikilla packrafteillamme on valmistajan myöntämä 3 vuoden takuu ja me hoidamme mahdolliset reklamaatiokäsittelyt, asiakkaan puolesta, aina suoralla yhteydellä tehtaaseen. Harrastajina me Melomolla olemme aina arvostaneet korkeaa laatua ja luotettavuutta, ja näistä arvoista tulemme tinkimättömästi jatkossakin pitämään kiinni. Kehitämme itse myös aktiivisesti packrafteja, niiden ominaisuuksia sekä packraftien oheistuotteita yhdessä MRS:n kanssa. Viimeisin oma kehitysprojektimme oli 2020 markkinoille tuotu MRS Viking Self Bailer ja syksyllä 2023 julkaistaan Ultralight sarjan Minnow sekä Surveyor, joita on saatavilla alkuvuodesta 2024.

MRS-packrafteja rivissä

Miksi MRS-packraft?

Ensinnäkin, käyttäjien vertailuissa, MRS-packraftit ovat aivan kärjessä kun puhutaan markkinoiden laadukkaimmista ja luotettavimmista packrafteista. Jokaisessa MRS-packraftissa laadun takaa tarkasti suunniteltu, tasapainotettu runko ja jämäkkä pohja, joiden ansiosta melominen on miellyttävää ja vaivatonta. Tämän lisäksi tarkkaan valmistetut yksityiskohdat sekä erittäin vahvat, käsin ommellut ja kuumasaumatut liitokset kruunaavat kokonaisuuden laadun. Istuin ja selkänoja sekä useat kiinnityslenkit kuuluvat luonnollisesti kaikkiin malleihin ja lähes kaikkiin malleihin kuuluu myös irrotettava evä.

Kaikki MRS-packraftit on kehitetty nimenomaan pitkäaikaisiksi retkikumppaneiksi ja kestämään käyttöä. Kaikki mallit kestävät myös koskien laskua, toistuvaa kokoon rullaamista sekä vaihtuvia sääoloja.

Keveydestään huolimatta packraftin kantavuus on mallista riippuen jopa 150-330 kg, kts. mallien erot kokotaulukosta. Valmistaja ilmoittaa mallikohtaiset laskennalliset suosituskuormat, jolloin melontanopeus on parhaimmillaan. Maksimikuorma ei suinkaan tarkoita uppoamista, vaan tämän kuorman ylittäminen alkaa vaikuttaa melontaominaisuuksiin negatiivisesti.

Kuinka kiikkeriä packraftit ovat? Itseasiassa, packraftit ovat todella vakaita. Matala painopiste ja tukevat ponttoonit tekevät packrafteista perinteistä kajakkia vakaamman, jolloin aikaisempaa melontakokemusta omaamattoman liikkujan ei tarvitse pelätä kaatumista. Kajakkipyörähdys packraftilla on toki mahdollista mutta kuten kaataminen, myös ylös tulo vaatii hieman harjoittelua.

MRS packraftin penkki ja selkänoja

Aukkopeite suojaa roiskeilta

Aukkopeite on verraton varuste varsinkin virtaavassa vedessä liikuttaessa, ja sellainen kuuluukin vakiona useimpiin MRS:n packraft-malleihin. Aukkopeitteen tarkoitus on pitää meloja kuivana, kun kosken kuohut pyrkivät syliin tai vettä sataa taivaan täydeltä. Se ei kuitenkaan ei ole sataprosenttinen suoja kaikkea vettä vastaan, mutta pitää normaalit roiskeet ja sateen hyvin tehokkaasti poissa. Jos suurempi määrä vettä päätyy jatkuvasti päivän aikana vetoketjun päälle, voi vetoketjut + tarrasaumat päästää vettä läpi. Aukkopeitteitä on MRS-packrafteissa kolmea tyyppiä:

 • C-tyyppi eli kansipeite kiinnittyy vetoketjulla melojan takaa ja oikealta kiertäen, vasen reuna on  velcro-tarrakiinnitteinen. Edessä myös irrotettava vetoketju. Avattavissa, irrotettavissa ja rullattavissa eteen nippuun. Esimerkkinä MRS Microraft.
 • W-tyyppi eli kiinteästi saumattu kansi ja siinä aukko, jonka ympärille ujutetaan neljästä osasta kiinnityskaaret. Tähän kehikkoon kiinnitetään melojan pukema skirtti, joka pitää koskessa vedet tehokkaasti ulkona. Tasaisella vedellä kiinnityskaaria ja skirttiä ei välttämättä tarvitse. Esimerkkinä MRS Alligator 2S Pro.
 • D-tyyppi eli muuten W-tyypin kaltainen mutta vain edestä kiinteä, sivuilta vetoketjukiinnitteinen, perässä velcro-tarrakaistale. Avattavissa ja rullattavissa eteen, muttei kokonaan irrotettavissa. Esimerkkinä MRS Nomad S1 D.

Kun peitettä ei tarvita, C-tyyppi on kätevä rullata lautan jalkopäähän, johon se myös kiinnittyy kätevästi tarraremmeillä, ja sieltä se myös sujahtaa kätevästi melojan suojaksi, heti kun sille on taas tarvetta. W- ja D-tyypeissä skirtin käyttö ei ole pakollista, mutta suositeltavaa koskessa jossa vettä kaatuu päälle.

Hätätilanteita varten aukkopeitteissä on myös ns. ”kauhukahva” – josta peitteen saa yhdellä kiskaisulla rivakasti auki ja näin meloja pääsee turvallisesti pois lautasta.

MRS Packraft C-tyypin aukkopeite
MRS Packraft W-tyypin aukkopeite
MRS Packraft D-tyypin aukkopeite
Edustamamme aidot ja alkuperäiset MRS-packraftit tarjoavat monipuolisen ja erittäin korkealaatuisen malliston vaivattomaan vesillä liikkumiseen. Alla olevasta mallistosta löytyy sopivimmat ratkaisut niin retkeilijöiden kuin ammattilaistenkin käyttöön.

Ultra Light packraftit:

MRS Minnow packraft

MRS Minnow

Paino: 2,15 kg
Aukkopeite: -

Poikkeuksellinen kevyt ja erittäin pieneen tilaan pakkautuva sujuvaliikkeinen packraft.

MRS Surveyor packraft edestä

MRS Surveyor

Paino: 2,70 kg
Aukkopeite: -

Ultrakevyt ja todella pieneen tilaan pakkautuva packraft. Pituutensa vuoksi nopeus ja ohjattavuus on packraftien huippuluokkaa.

MRS Surveyor X2 packraft edestä

MRS Surveyor X2

Paino: 3,75 kg
Aukkopeite: -

Tasaisille vesille keveyttä ja nopeutta arvostaville parivaljakoille erinomainen valinta.

Yhden hengen packraftit:

MRS Microraft packraft vihreä edestä

MRS Microraft

Paino: 3,2–3,5 kg
Aukkopeite: C-tyyppi

Suosittu yleismalli retkeilyyn. Valittavissa koot XS, S, M ja L.

MRS Microraft+ISS packraft vihreä

MRS Microraft+ISS

Paino: 3,5 kg
Aukkopeite: C-tyyppi

ISS-vetoketjulla varustettu versio, mainio valinta useamman yön reissuille. Valittavissa koot M ja L.

MRS Microraft Extra Long+ISS packraft vihreä

MRS Microraft Extra Long

Paino: 4,2 kg
Aukkopeite: C-tyyppi

Pidennetty versio MRS Microraftista, suosittu muun muassa koiranomistajien ja kalastajien keskuudessa. Saatavana myös ISS-järjestelmällä.

MRS Microraft HD+ISS packraft aukkopeitteellä edestä

MRS Microraft ISS HD

Paino: 3,7 kg
Aukkopeite: D-tyyppi

MRS Microraftin Hybrid Deck-mallissa mukana D-tyypin aukkopeite sekä ISS-järjestelmä. Valittavissa koot M ja L.

MRS Nomad S1D packraft vihreä edestä aukkopeitteellä

MRS Nomad S1 D

Paino: 4,5 kg
Aukkopeite: D-tyyppi

D-aukkopeitteellinen nopea packraft tasaiselle vedelle, mutta pärjää myös koskessa! Saatavana myös ISS2-järjestelmällä.

MRS Tulo packraft vihreä edestä

MRS Tulo

Paino: 2,3 kg
Aukkopeite: -

Kevyt ja kompakti malli, vesistönylityksiin ja leppoisaan meloskeluun.

MRS Alligator 2S Pro XXL packraft edestä 2

MRS Alligator 2S Pro

Paino: 4,2 kg
Aukkopeite: W-tyyppi

Koskimalli sporttisemmalla muotoilulla ja skirt-aukkopeitteellä. Pro-mallin ominainen musta väri, mukana ISS-järjestelmä.

MRS Alligator 2S Pro XXL packraft edestä 2

MRS Alligator 2S Pro XXL

Paino: 4,5 kg
Aukkopeite: W-tyyppi

Suurempikokoinen versio Alligator 2S Prosta, suositellaan yli 180 cm pituisille tai kookkaammille melojille. Mukana ISS-järjestelmä.

MRS Viking Self Bailer packraft edestä

MRS Viking Self Bailer

Paino: 4,2 kg
Aukkopeite: -

Self Bailer-malli, jossa pohjassa reiät veden ulospääsyyn. Pohjan peittävä penkkikokonaisuus, mukana Pro-reisiremmit. Saatavana myös ISS-järjestelmällä.

Kahden hengen packraftit:

MRS Adventure X2 packraft vihreä edestä

MRS Adventure X2

Paino: 4,4 kg
Aukkopeite: -/C-tyyppi

Kahden hengen malli, mutta melottavissa hyvin yksinkin! Saatavana myös C-tyypin aukkopeitteellä ja/tai ISS-järjestelmällä.

MRS Barracuda R2 packraft vihreä edestä

MRS Barracuda R2

Paino: 5,1 kg
Aukkopeite: -

Kahden hengen malleista suurempi, todellinen ykkösvalinta retkeilevälle parivaljakolle! Saatavana myös ISS-järjestelmällä.

MRS Barracuda R2 Pro edestä

MRS Barracuda R2 Pro

Paino: 6,0 kg
Aukkopeite: D-tyyppi

Pro-versiossa irrotettava D-tyypin kansi ja skirt-peitteet kahdelle melojalle. Mukana ISS-järjestelmä. Kunnon seikkailupakkaus!

MRS Viking EVO X2 Pro Self Bailer

Paino: 8,75 kg
Aukkopeite: -

Vaativiin koskiolosuhteisiin suunniteltu kaksikko varustettuna self bailing-vedenpoistumis­järjestelmällä.

Täyden käyttömukavuuden saavuttamiseksi täytä packraftisi kunnolla ja huolellisesti. Packraft ei saa jäädä pehmeäksi tai kyljistä ryppyiseksi, vaan se on parhaimmillaan pinkeänä.

Jos vesi on kylmää, anna packraftisi olla vedessä hetkisen ja tee loput puhallukset juuri ennen melontaa. Suorassa auringonpaisteessa esim. tauoilla, muista päästää hieman ilmaa ulos niin packraftista, kuin penkistä ja selkänojastakin.

Koskenlasku packraftilla

Internal Storage System (ISS)

Tavallisesti tavarankuljetus packraftilla hoituu pakkaamalla reput ja muut varusteet joko keulan tai perän päälle ja/tai jalkatilaan. Keulaan sidottu rinkka onkin jo melkein kuin packrafting-tavaramerkki. Kuitenkin ISS eli sisäinen säilytysjärjestelmä, eli vedenpitävä vetoketju, mahdollistaa tavaroiden säilyttämisen ja kuljettamisen ponttoonien sisällä. Tämä on etenkin järkevää, kun tehdään pidempiä usean yön kestäviä melontaretkiä, jolloin varusteita ja muonaa on enemmän. Ponttoonien sisään kannattaakin säilöä kaikki ne tavarat, joita päivän aikana melottaessa ei tarvita: esim. muona + leiriytymisvarusteet.

Kaikissa MRS-packrafteissa käytetään korkealaatuisia TIZIP® Superseal-vetoketjuja. Tämän täysin vesi- ja ilmatiiviin vetoketjun kautta pääset asentamaan tavarat ponttoonien sisään mukana tulevien pitkänmuotoisien kuivapussien avulla. Pussit ovat täytettyinä aavistuksen pienempiä kuin ponttoonin sisämitta, joten ne toimivat myös ponttoonien vahvikkeena. Tällöin packraftin painopiste siirtyy alemmaksi ja suuntavakauskin paranee.

ISS-järjestelmän saa lisävarusteena lähes kaikkiin packrafteihimme, ja Pro-malleissa se on vakiovarusteena.

ISS-vetoketju packraftin perässä

ISS-järjestelmässä on toki omat huomioon otettavat seikkansa. Tavaroita ei saa otettua packraftin sisältä melomisen aikana, sillä vetoketjun avaaminen päästää samalla koko paketista ilmat pihalle. Välipalat, WC-paperi ja kamerat onkin syytä pitää joko erillisessä repussa tai suositussa MRS Bow Bagissa. Vetoketjun vahinkoaukeamisesta tai paineen kestosta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä vetoketjun avaaminen vaatii huomattavasti enemmän voimaa kuin minkään normaalin vetskarin auki repäisy. Samoja korkealaatuisia TiZip®-vetoketjuja käytetään ulkoiluvälineiden lisäksi esim. sukellus-, kuiva- ja pelastautumispuvuissa sekä kemikaalin- ja kaasunkestävissä asuissa.

MRS:n käyttämä TiZip® Superseal on todella hyvin suojattu lian aiheuttamia toimintahäiriöitä vastaan. Se vaatii kuitenkin normaalia vetoketjua huolellisempaa huoltoa pysyäkseen toimintavarmana. Tarpeetonta kontaktia hiekan kanssa on syytä välttää, ja vetskaria on muutenkin järkevää huuhdella hieman vedellä ennen avaamista. Vaikka vetoketjun lukko on kontaktiton eikä se kuluta ketjun kiinnitystä tai tiivisteosia, valmistaja suosittelee lukon rasvaamista aina silloin tällöin parhaan mahdollisen toiminnan takaamiseksi.

TiZip® Superseal tekniset tiedot valmistajan sivuilta!

ISS-vetoketju packraftissa
Kalastus packraftilla

Materiaali-info

”Eihän tuollaisella kumiveneellä uskalla ainakaan koskeen lähteä”

Korjataan tämä käsitys heti alussa – kyllä uskaltaa! Olemme useamman vuoden ajan käyttäneet (ja siten testanneet) kaikkia myymiämme malleja hyvin erilaisissa olosuhteissa – meren aalloissa, koskien kuohuissa ja pakkaskeleissäkin. Packraftimme ovat myös mm. kilpailukäytössä ja ammattilaisten työvälineinä. Packraftin puhkeaminen normaalikäytössä on epätodennäköistä. Toki kuitenkin paikkauslaput (huom. mukana ei tule liimaa) tulevat jokaisen lautan mukana ja lisäksi valikoimistamme löytyy pikapaikkaussarja, joka on hyvä pitää retkillä varalta repussa. Valmistajan mukaan, ja meidän useiden vuosien kokemukseemme pohjaten, packraftin rikkominen vaatii joko hyvin epäonnista koskilinjavalintaa, uistimen napakkaa ja huonotuurista osumaa tai kovakouraista väärinkäyttöä. Jos vahinko näin ollen pääsisi käymään, prosessi menee helpommin kuin polkupyörän kumin paikkaus.

Kaikki MRS-packraftit on kehitetty nimenomaan pitkäaikaisiksi retkikumppaneiksi ja kestämään käyttöä. Kaikki mallit kestävät myös koskien laskua, toistuvaa kokoon rullaamista sekä vaihtuvia sääoloja. Materiaalina näissä on uretaanilla päällystetty repeämätön nailonkuituverkko (Ripstop Nylon). Tämä antaa packraftille erittäin vahvan hankaus- ja UV-säteilyn keston. Pinta on erikoiskäsitelty liukkaaksi hylkimään käytännössä lähes kaikkea mahdollista. Materiaali myös säilyttää notkeutensa kylmissä lämpötiloissa eikä jäykisty pakkasessakaan melottaessa. Seos kestää hyvin ikääntymistä (ns. anti-aging) ja on painoltaan kevyttä. Tiivistettynä: erittäin vahvaa ja luotettavaa materiaalia.

Huom. Älä käytä hyttys- ja mäkäräsuojakarkotteita packraftien läheisyydessä: lauttojen liukas pinnoite ei tykkää karkotteissa käytetystä DEET -aineesta vaan siitä voi jäädä väriläikkiä.

Koskenlaskua packraftilla

Viralliset koodit lautan materiaaleille ovat:

 PonttoonitPohjaIstuin ja selkänojaKansi ja aukkopeite
Kevennetyt:
Tulo, Ponto, Nomad S1
210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite
(0,35 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
420D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite
(0,5 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella 
Microraft, Adventure X2,
Barracuda R2
210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,35 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)840D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite (0,6 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella70D repeytymätön nailon 210D vahvistuksilla + uretaanipinnoite
Nomad S1 D, Alligator 2S210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,35 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)840D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite
(0,6 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella210D repeytymätön nailon 420D vahvistuksilla + uretaanipinnoite
Alligator 2S Pro, Barracuda R2 Pro, Viking Self Bailer (musta)420D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite (0,4 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)840D vahva repeytymätön nailonkuitu + useita uretaanipinnoitteita
(0,6 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
210D nailonkuitu uretaanipinnoiteella210D repeytymätön nailon 420D vahvistuksilla + uretaanipinnoite
Ultra Light: Minnow, Surveyor210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite
(0,1 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite
(0,4 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
70D nailonkuitu uretaanipinnoiteella 
Ultra Light: Surveyor X2210D vahva nailonkuitu + yksipuolinen uretaanipinnoite
(0,1 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
420D vahva repeytymätön nailonkuitu + tupla uretaanipinnoite
(0,5 mm 67Tx55T 90 A Ether TPU)
70D nailonkuitu uretaanipinnoiteella 

Huom. Pidätämme oikeuden mallikohtaisiin materiaalimuutoksiin

Mitat

Tästä taulukosta löydät valmistajan ilmoittamat mallien painot, mitat ja laskennalliset kantavuudet.

MRS Microraft XS MRS Microraft S MRS Microraft M MRS Microraft L MRS Microraft Extra Long MRS Alligator 2S Pro MRS Alligator 2S Pro XXL MRS Viking Self Bailer MRS Adventure X2 MRS Barracuda R2 MRS Nomad S1 D MRS Tulo
Paino (sis. aukkopeite ja mahd. tarvikkeet) 3,20 kg 3,25 kg 3,5 kg 3,5 kg 4,2 kg 4,2 kg 4,5 kg 4,2 kg 4,4 kg 5,1 kg 4,5 kg 2,3 kg
Sisäpituus 124 cm 131 cm 133 cm 135,5 cm 178,8 cm 131 cm 136 cm 136 cm 175 cm 217 cm 171 cm 119 cm
Ulkopituus 235 cm 250 cm 255 cm 258 cm 295 cm 255 cm 269 cm 269 cm 305 cm 356 cm 289 cm 223 cm
Sisäleveys 30,5 cm 31 cm 31,5 cm 32 cm 32 cm 32 cm 34 cm 34 cm 34 cm 35 cm 30 cm 30 cm
Ulkoleveys 83,5 cm 85 cm 86,5 cm 88 cm 89 cm 87 cm 92 cm 92 cm 96 cm 97 cm 83 cm 81 cm
Ponttoonin halkaisija 26,5 cm 27 cm 27,5 cm 28 cm 28,5 cm 27,5 cm 29 cm 29 cm 31 cm 31 cm 26,5 cm 25,5 cm
Laskennallinen* kantavuus (suositus/maksimi) 72 kg/102 kg 83 kg/113 kg 94 kg/131 kg 98 kg/136 kg 108 kg/145 kg 94 kg / 131 kg 112 kg/ 154 kg 102 kg/150 kg 150 kg/188 kg 175 kg/230 kg 85 kg/118 kg 70 kg/88 kg
Testattu** maksimi­kantavuus 150 kg 170 kg 180 kg 190 kg 230 kg 160 kg 190 kg 180 kg 270 kg 330 kg 180 kg 140 kg

Ultra Light-sarjan painot, mitat ja laskennalliset kantavuudet.

MRS Minnow MRS Surveyor MRS Surveyor X2
Paino (sis. mahd. tarvikkeet) 2,15 kg 2,7 kg 3,75 kg
Sisäpituus 132 cm 155 cm 213 cm
Ulkopituus 203 cm 268 cm 324 cm
Sisäleveys 37 cm 37 cm 37 cm
Ulkoleveys 85 cm 93 cm 93 cm
Ponttoonin halkaisija 24 cm 28 cm 28 cm
Laskennallinen* kantavuus (suositus/maksimi) 100 kg/135 kg 130 kg/185 kg 130 kg/220 kg

*Valmistajan suosittelema kuorma nopeaan ja ketterään melomiseen sekä maksimikuorma, jolla lautta on vielä helposti ohjattavissa ja matkavauhti säilyy optimaalisena.
**Kokonaiskuorma jonka packraft kestää, mutta melonta- ja vauhtiominaisuudet heikkenevät.
Huom. Pidätämme oikeuden mallikohtaisiin kokomuutoksiin